Thursday, June 14, 2012

Seorang Murid Cuba Brain Wash Seorang Guru Tadika yang tidak percaya wujudnya Tuhan


Ada seorang guru tadika yang tidak percaya wujudnya Tuhan dan dia punberfikir bagaimana nak “brain wash” kanak-kanak di tadika tersebutsupaya tak percaya wujudnya Tuhan. Dia pun mendapat satu akal…

Guru tadika : Anak-anak, nampak tak pen ni.
Anak-anak : Nampak cikgu.
Guru tadika : Pen ada kan.
Anak-anak : Ada cikgu.

Kemudian guru tadika tadi memasukkan pen tu dalam poket dia, kemudian bertanya lagi..

Guru tadika :Anak-anak, nampak tak pen?
Anak-anak : Tak nampak cikgu.
Guru tadika : Pen ada tak?
Anak-anak : Takda cikgu.
Guru tadika : Anak-anak nampak Tuhan tak?
Anak-anak : Tak nampak cikgu.
Guru tadika : Tuhan ada tak?
Anak-anak : Takda cikgu.

Guru tadika tadi sangat gembira sebab tujuan dia nak “brain wash” otakbudak-budak tu berjaya. Tetapi dalam ramai-ramai budak tu ada seorangbudak yang pintar, dan dia pun mengangkat tangan…

Budak A : Cikgu boleh saya cakap sesuatu.
Guru tadika : Boleh, mari ke depan.
Budak A : Kawan-kawan nampak cikgu tak.
Kawan-kawan : Nampak.
Budak A : Cikgu ada kan?
Kawan-kawan : Ada…
Budak A : Kawan-kawan nampak otak cikgu tak?
Kawan-kawan : Tak nampak.
Budak A : Cikgu ada otak tak?
Kawan-kawan : Tak ada…

Moral of the story: Bila tak nampak, tak semestinya tak ada!Sayangilah agama kita dengan ‘amar ma’ruf dan nahi mungkar, kalau tidakkita, siapa lagi…

No comments:

.


.

.