Thursday, July 17, 2014

Bahan-Bahan Membuat Sushi


Ahlan Wa Sahlan Ya Ramadan, Selamat berpuasa kepada semua :) harini ana nak KONGSI satu tips macam mana cara membuat sushi, tapi sebelum tu ana nak kenalkan dulu bahan-bahan untuk membuat sushi.. Di bawah ni, ana dah sediakan list barang dan gambar barang ( so, harap2 dengan adanya list ini, ia akan memudahkan lagi kerja-kerja mencari barang ana)

Kalau kita cerita tentang bajet pula. Bagi ana,bajet membuat sushi tidaklah semahal mana. Apa yang penting kita kena bijak membeli dan bijak berfikir secara kreatif dan kritis (ceywah macam pakar motivasi dah hehehehehee).. So, Tunggu apa lagi ~~~ Jom Shopping barang~~


Bahan-Bahan Penting:
Bahan pertama yang perlu kita sediakan adalah Beras sushi
Selalunya ana guna Beras sushi (Sunflower) dan Beras sushi (Sumo) 
kedua-dua beras ini boleh dapat di pasar raya JUSCO dan SUNSHINE.




 
Selain itu kita perlukan tikar sushi dan seaweed 
( kedua bahan ini adalah pelengkap untuk menghasilkan sushi) 


  
Ini adalah cuka dan kicap suhshi, kalau anda tidak mahu menggunakan cuka ini,
 anda boleh mengunakan cuka makanan yang biasa. Bab kicap pula i'm not sure halal or tidak.. batter you all buat sambal sendirilah.. baru kreatif sikit 

Mayonis, takkisahlah apa jenama sekali pun yang penting HALAL. Kalau nak buat sendiri pun boleh. Nanti ana ajar macam mana nak buat mayonis sendiri.


2 comments:

Semut Senyum said...

wah.. saya teringin jugak nak buat shushi ni... tak pernah try lagi... buat sendiri lagi ok kan... =D

Shazana Halim said...

nanti sy kongsi :)

.


.

.