Sunday, November 30, 2014

Pesanan Buat Double Parker!!


Alahaiii Double parker.. Stress betuilah bila terpaksa menghadap manusia yang pentingkan diri sendiri tanpa fikirkan perasaan orang lain.. Sudahlah block kereta orang, pastu tak leave phone number.. Kalau tinggal kereta kejap tu, tak apalah juga.. ni tinggal kereta punyalah lama, sampai berjam-jam kita kena tunggu dia.. 


CC:  to Double Parker!!! kalau nak block kereta orang tu tolong fikir beratus-ratus kali.. sesak macam mana sekali pun, block parking orang bukan satu jalan penyelesaian.. kalau taknak cari masalah  please leave phone number. write your phone number at a piece of cardboard and leave it in your car... Jangan sampai ceq buat  solution, macam kat imej di bawah ni...  -_- 

(Penyelesaian yang terbaik untuk mangsa yang terkena double parking)

Thursday, November 27, 2014

Hantu di Usm?

Bila masuk asrama, universiti atau kolej.. benda yang paling femes akan keluar adalah cerita pasal hantu... memang kisah2 seram ni, takkan lari dari suasana kampus.. First orentasi senior2 dah start cerita sejarah dan tempat2 yang seram di dalam kampus... Situasi macam tu normal lah, kalau masa korang belajar korang takpenah dengar cerita seram.. Ini bermakna life student korang tak lengkap hehehe.. Nape life student korang tak lengkap?? okey meh nak cerita... Masa saya buat diploma, banyak sangat cerita2 seram keluar.. ada pelajar bunuh diri.. roh tak tenteram lah.. terjun bagunan lah.. Putri jelmaan mandi kat tasik kampus lah.. hantu terbang atas bagunan lah.. bagunan asrama block "H" Hilang lah, dan macam2 lagi.. Tapi semua tu hanya satu cerita, penyampaian dari mulut ke mulut.. Mungkin ianya benar dan mungkin tidak...Lepas habis diploma saya sambung ijazah di lain universiti.. ingatkan cerita seram stop disitu saja.. rupanya masih bersambung.. mungkin jalan cerita dan situasi yang berbeza... So, nak tak nak kenalah terima... tapi bila cerita pasal benda seram ni.. satu benda je yang sama walaupun lain2 universiti.. Nak tahu tak, ape bendanya?

Apa yang saya perhatikan selama ini rupa2nya ada sikit persamaan antara pelajar2  IPTA @ IPTS di seluruh Malaysia.. Apa yang saya perhatikan,  para pelajar suka sanggat dengar atau kongsi cerita2 seram.. Kalau korang nak tahu di kampus,  Movie yang paling laris dan menjadi rebutan pelajar, adalah movie seram... Bila tiba hujung minggu, Kebanyakkan pelajar sanggup berkumpul ramai2 di dalam satu bilik, semata2 nak tonton movie seram...  kepada yang tak pernah buat pekara macam ni korang memang rugi sebab korang tak dapat rasa bertapa sweetnya moment with kengkawan korang, bila nonton citer seram hehe.. Sebenarnya korang tak sedar benda2 macam ni dalam tak sengaja boleh merapatkan lagi perhubungan korang dengan rakan2 sebilik atau sehostel.. yelah tengok filem sama2.. bila takut sorok belakang kawan.. hah!! kan sweet.. Pastu yang lebih sweet, bila kena teman kawan pergi tandas (Benda ni akan terjadi bila lepas tengok movie hehe)...

Pasal tempat2 seram dalam kampus tu.. Biasalah di dunia ni, kita kena sedar yang kita sedang berkongsi life dengan mahluk2 lain, misalnya makhluk2 ghaib.. yang paling penting di sini kita jaga diri kita.. setiap agamakan ada doa masing2.. jadi kita amalkanlah selalu, semoga di jauhkan anasir2 jahat... Kadang2, kisah seram tu memang wujud, tapi janganlah kita terlalu taksub.. Saya akhiri dengan surah Al-Fatihah.. Yang baik datang dari Allah.. Yang khilaf datangnya dari kita sendiri ... Okeylah saya dah mengantuk mohon izinkan tido dulu.. Selamat malam semua.. Salam XoXo..

Tuesday, November 25, 2014

Sahabat

Sahabat yang baik takkan biarkan air mata sahabatnya mengalir berulang2 kali.. Alhamdulilah, Allah buka mata ku utk kedua kali, untuk melihat erti persahabatan di sini.. Takpelah mungkin erti persahabatan aku tak jumpa di perhentian menara gading ini.. tapi aku bersyukur,sekurang2nya Allah tetap bersama2ku..

# Nilai seorng sahabat tak sama dengan kawan.. kerana kawan ada masa dia akan lupakan kita.. Tapi, nilai seorang sahabat sejauh mana kita tebar sayap.. sejauh mana kita menyepi.. namun dia akan tetap ingat kita.. malah nama kita akan di sebut2 di setiap doa2nya...

Sunday, November 16, 2014

Tutorial : Post Title Background





Alahaiiii stress mak duk gelebek menatang ni, tapi tak menjadi jugak!!! Yelah, sekian lama tak transformers-kan blog ni, lupa habis ilmu "macam mana cara nak letak background di post titile ".. Memandangkan dah lama tinggal bab meng-transformers-kan blog ni, cek pun duk pulun lah cari kat tutorial di blog orang Lain.. Dah macam2 blog disinggahnya, tapi tak menjadi jugak baq hang.. last2 cari cara tersendiri.. Alhamdulilah, finally jadi juga.. Yahuuuu yabeda bedu.. yang lain kalau nak try, meh la nak ajaq.. very the essay you no hahahaha  :)






1.Log in > Design >Edit HTML
2.Tekan  (F3) Search:

h3.post-title, h4 { 
Kalau dah jumpa, copy  code yang bawah ni. Dibawah code h3.post-title, h4 { 
text-align:center;
margin:.7em 0 .7em;
padding:0 0 4px;
font-size:200%;
font-weight:normal;
line-height:1.2em; 
background:url( URL BACKGROUND)
}

CONTOHNYA: 

h3.post-title, h4 { 
text-align:center;
margin:.7em 0 .7em;
padding:0 0 4px;
font-size:200%;
font-weight:normal;
line-height:1.2em; 
background:url(http://s3.amazonaws.com/spoonflower/public/design_thumbnails/0160/0578/rtriangle_knot1c_pink_shop_thumb.png)
}



Yang warna BIRU tu korang tukarlah dengan URL background yang korang nak.

1.Jangan lupa!! Preview dulu.

2.Then save template.

Saturday, November 15, 2014

Kod Warna Untuk Blog


Hai semua, semoga kalian sihat-sihat selalu.. Kepada bloger's yang suka mencantikkan blog mereka, Penggunaan warna merupakan salah satu item yang memainkan peranan yang penting dalam mendekokan blog. Jadi, untuk memudahkan kerja-kerja anda, saya dengan baik hatinya ingin menyediakan kod warna html untuk anda semua.  Semoga selepas ini, blog kita semua kelihatan  lebih meriah, dan cantik menarik, memang daaabooommm.


FFF
 FFF
CCC
 CCC
999
 999
666
 666
333
 333
000
 000
FFC
 C00
FF9
 900
FF6
 600
FF3
 300

99C
 C00
CC9
 900
FFC
 C33
FFC
 C66
FF9
 966
FF6
 633
CC3
 300
CC0
 033
CCF
 F00
CCF
 F33
333
 300
666
 600
999
 900
CCC
 C00
FFF
 F00
CC9
 933
CC6
 633
330
 000
660
 000
990
 000
CC0
 000
FF0
 000
FF3
 366
FF0
 033
99F
 F00
CCF
 F66
99C
 C33
666
 633
999
 933
CCC
 C33
FFF
 F33
996
 600
993
 300
663
 333
993
 333
CC3
 333
FF3
 333
CC3
 366
FF6
 699
FF0
 066
66F
 F00
99F
 F66
66C
 C33
669
 900
999
 966
CCC
 C66
FFF
 F66
996
 633
663
 300
996
 666
CC6
 666
FF6
 666
990
 033
CC3
 399
FF6
 6CC
FF0
 099
33F
 F00
66F
 F33
339
 900
66C
 C00
99F
 F33
CCC
 C99
FFF
 F99
CC9
 966
CC6
 600
CC9
 999
FF9
 999
FF3
 399
CC0
 066
990
 066
FF3
 3CC
FF0
 0CC
00C
 C00
33C
 C00
336
 600
669
 933
99C
 C66
CCF
 F99
FFF
 FCC
FFC
 C99
FF9
 933
FFC
 CCC
FF9
 9CC
CC6
 699
993
 366
660
 033
CC0
 099
330
 033
33C
 C33
66C
 C66
00F
 F00
33F
 F33
66F
 F66
99F
 F99
CCF
 FCC
CC9
 9CC
996
 699
993
 399
990
 099
663
 366
660
 066
006
 600
336
 633
009
 900
339
 933
669
 966
99C
 C99
FFC
 CFF
FF9
 9FF
FF6
 6FF
FF3
 3FF
FF0
 0FF
CC6
 6CC
CC3
 3CC
003
 300
00C
 C33
006
 633
339
 966
66C
 C99
99F
 FCC
CCF
 FFF
339
 9FF
99C
 CFF
CCC
 CFF
CC9
 9FF
996
 6CC
663
 399
330
 066
990
 0CC
CC0
 0CC
00F
 F33
33F
 F66
009
 933
00C
 C66
33F
 F99
99F
 FFF
99C
 CCC
006
 6CC
669
 9CC
999
 9FF
999
 9CC
993
 3FF
660
 0CC
660
 099
CC3
 3FF
CC0
 0FF
00F
 F66
66F
 F99
33C
 C66
009
 966
66F
 FFF
66C
 CCC
669
 999
003
 366
336
 699
666
 6FF
666
 6CC
666
 699
330
 099
993
 3CC
CC6
 6FF
990
 0FF
00F
 F99
66F
 FCC
33C
 C99
33F
 FFF
33C
 CCC
339
 999
336
 666
006
 699
003
 399
333
 3FF
333
 3CC
333
 399
333
 366
663
 3CC
996
 6FF
660
 0FF
00F
 FCC
33F
 FCC
00F
 FFF
00C
 CCC
009
 999
006
 666
003
 333
339
 9CC
336
 6CC
000
 0FF
000
 0CC
000
 099
000
 066
000
 033
663
 3FF
330
 0FF
00C
 C99

009
 9CC
33C
 CFF
66C
 CFF
669
 9FF
336
 6FF
003
 3CC
330
 0CC
00C
 CFF
009
 9FF
006
 6FF
003
 3FF

Tutorial : ScrollBlog Bewarna

1Design-> Edit HTML-> Klik expand widget template

2. Cari kod ni tekan ctrl+f  
 ]]></b:skin>
3. Copy pulak kod ni dan letakkan di atas kod tadi :

::-webkit-scrollbar {height:14px;width: 17px;background: #FF0080;}::-webkit-scrollbar-thumb {background:url(http://backgroundvector.com/wordpress/wp-content/uploads/2011/11/Abstract-Vector-Green-Waves-Background.jpg)-moz-border-radius: 10px;border-radius: 10px;}

KOD WARNA yang pertama tu adalah background scroll
background: url yang kedua ialah warna scroll tu.



Kalau nak kod warna..cari kat sini >>>Here !!<<<
Height dan weight tu pun boleh diubah-ubah ikut kesesuaian

5. Klik preview dulu..kalau jadi, tekan save.

.


.

.