CARA BUAT KUIH SERI MUKA
[ Haritu adik, teringin nak makan kuih nie, so Saya try lah buat]
saya guna cara yang paling simple..Jum follow
Bahan-Bahan:
- Beras Pulut
-60 g tepung gandum
-1 1/2 camca besar tepung jagung
-60 g tepung gandum
-1 1/2 camca besar tepung jagung
- 2 atau 3 kotak Santan
- Daun Pandan [ Jangan lupa dikisar]
- Gula [ ikut kehendak anda ]
- Garam [ Jangan sampai terlalu masin ]
- Pewarna / Pencelup warna Hijau
- 2 biji Telur
Cara A [ Bahagian Bawah, Pulut ] :
- Basuh beras pulut [ Cuci dan rendamkan selama 30 Minit]
- Kemudian Masukkan santan ke dalam beras pulut
- Letakkan gula dan garam [ ikut citarasa anda ]
- Kukus macam biasa [ Make sure, beras pulut betul2 masak maybe dalam 20 -30 minit ]
- Bila dah masak, bawa beras pulut keluar dari tempat kukus..Kemudian, penyetkan beras pulut tadi
sehingga padat.
sehingga padat.
- Kukuskan balik selama 5 minit
- Kemudian letakkan, acuan B
Cara B [ Bahagian atas yang bewarna hijau] :
- 60 g tepung gandum
-1 1/2 camca besar tepung jagung
-1 1/2 camca besar tepung jagung
- 2 biji telur
- Air Pandan
- Pencelup /pewarna yang bewarna hijau [ letak ikut kehendak anda]
- Garam dan Gula [ Kalau boleh, lebihkan gula supaya bahagian atas rasa manis]
[ Campurkan semua, kemudian gaurkan bagi rata ] Bila sudah siap.... tuangkan B di atas bahagian pulut yang dikukus tadi... Biarkan sampai masak, kemudian boleh la makan :)
- Air Pandan
- Pencelup /pewarna yang bewarna hijau [ letak ikut kehendak anda]
- Garam dan Gula [ Kalau boleh, lebihkan gula supaya bahagian atas rasa manis]
[ Campurkan semua, kemudian gaurkan bagi rata ] Bila sudah siap.... tuangkan B di atas bahagian pulut yang dikukus tadi... Biarkan sampai masak, kemudian boleh la makan :)
2 comments:
Alamak teringin lah pulak nk makan..sedapnya!
sedapla mmg teringin nak mkn
Post a Comment