CARA-CARA BUAT
MEE KARI
1 paket mi kuning
100 gm sawi [ Make sure rebus ]
Sedikit tauge
5 biji telur rebus
4 biji cili merah
3 keping tauhu kering
10 biji fish ball
2 keping asam keeping
Minyak masak dan garam
Bahan Untuk kuah:
1 kotak Santan
100 gm sawi [ Make sure rebus ]
Sedikit tauge
5 biji telur rebus
4 biji cili merah
3 keping tauhu kering
10 biji fish ball
2 keping asam keeping
Minyak masak dan garam
Bahan Untuk kuah:
1 kotak Santan
1 paket udang kering [ di tumbuk ]
300 gm daging / ayam / kerang
4 sudu besar serbuk rempah kari
2 biji kentang - direbus dan dilecek
300 gm daging / ayam / kerang
4 sudu besar serbuk rempah kari
2 biji kentang - direbus dan dilecek
4 ulas bawang putih
Sedikit lengkuas
1 sm halia
serai
Sedikit lengkuas
1 sm halia
serai
## bawang putih, lengkuas dan halia ditumbuk (A)
Cara membuat:
1- Panaskan sedikit minyak masak dalam periuk.
2-Tumiskan bahan (A) hingga berbau.
3- Masukkan serbuk rempah kari. Masak hingga garing.
4- Kemudian masukkan kentang, ayam, udang kering, fish ball, santan, dan air masak.
3- Masukkan serbuk rempah kari. Masak hingga garing.
4- Kemudian masukkan kentang, ayam, udang kering, fish ball, santan, dan air masak.
[Masak hingga mendidih.]
## Hiaslah Mee kari anda macam di atas, kemudian boleh lah makan, Selamat Menjamu Selera :)
3 comments:
ala...terus siap mi nye
tunjuk la gambar step2
akan di usahakan dgn video.... sabar ye... hehehehehe
Terbaeeeekkkk (y)
Post a Comment