Thursday, April 19, 2012

Cara Masak Sup Tulang





CARA MASAK SUP TULANG
[ HOW TO MAKE SUP TULANG ]


  • Bahan-Bahan:

  • 500g tulang lembu
  • 1 sup bunjut adabi [ Yang di khas kan untuk sup tulang ]
  • 2 kiub ayam - tak kisah mana2 adabi ke maggie
  • 2 1/2 liter air.
  • 3-4 ulas bawang putih
  • 1 cm halia
  • 2 ketul ubi kentang
  • 1/2 batang lobak merah
  • minyak untuk menumis
  • daun sup/ daun bawang
  • bawang goreng 
    Cara-cara:
  • Mula-mula cucilah tulang temulang.
  • Kupas bawang putih. Pastu bersihkan.
  • Ketuk-ketuk bawang putih dengan pisau. Pastu cincang-cincanglah biar jadi halus.
  • Hiris pula halia nipis-nipis. Tp kalo sapa ada lesung tu blh tumbuk halia sekali dgn bawang putih.
  • Panaskan minyak. Tumislah bawang putih dan halia ni sehingga bawang putih jadi kuning.. kalo hangus sikit tu takpa..
  • Dah tu masuklah air dengan tulang-temulang. Rebuslah sehingga tulang empuk.
  • Bila dah empuk tu, masuklah pula ubi kentang dengan lobak merah.. Kalo tak nak letak pun takpa.
  • Masuk pula rempah sup bunjut dan juga kiub ayam. Biarkan sehingga ubi kentang empuk.
  • Masukkan pula sedikit gula. Pastu bolehlah rasa. Kalo tak rasa masin lagi bolehlah tambah garam. Tak cukup manis tambahlah gula.
  • Bila nak makan tu bolehlah letak bawang goreng, daun sup, daun bawang, cili padi. Kalo suka masam perhlah sedikit limau nipis.
UNTUK MEMUDAHKAN LAGI::




2 comments:

✿INA AINAA✿ said...

MasyaAllah!! my faberet food... boleh buat nanti kalau ade msa... terima kasih for sharing the menu..^.^

Lapar la plak tgok gambar sup tulang tu..heeeeeeeeeee

Shazana Halim said...

sama2 and gudluck

Blog Archive

.