CARA MASAK SUP TULANG
[ HOW TO MAKE SUP TULANG ]
- Bahan-Bahan:
- 500g tulang lembu
- 1 sup bunjut adabi [ Yang di khas kan untuk sup tulang ]
- 2 kiub ayam - tak kisah mana2 adabi ke maggie
- 2 1/2 liter air.
- 3-4 ulas bawang putih
- 1 cm halia
- 2 ketul ubi kentang
- 1/2 batang lobak merah
- minyak untuk menumis
- daun sup/ daun bawang
- bawang goreng
- Cara-cara:
- Mula-mula cucilah tulang temulang.
- Kupas bawang putih. Pastu bersihkan.
- Ketuk-ketuk bawang putih dengan pisau. Pastu cincang-cincanglah biar jadi halus.
- Hiris pula halia nipis-nipis. Tp kalo sapa ada lesung tu blh tumbuk halia sekali dgn bawang putih.
- Panaskan minyak. Tumislah bawang putih dan halia ni sehingga bawang putih jadi kuning.. kalo hangus sikit tu takpa..
- Dah tu masuklah air dengan tulang-temulang. Rebuslah sehingga tulang empuk.
- Bila dah empuk tu, masuklah pula ubi kentang dengan lobak merah.. Kalo tak nak letak pun takpa.
- Masuk pula rempah sup bunjut dan juga kiub ayam. Biarkan sehingga ubi kentang empuk.
- Masukkan pula sedikit gula. Pastu bolehlah rasa. Kalo tak rasa masin lagi bolehlah tambah garam. Tak cukup manis tambahlah gula.
- Bila nak makan tu bolehlah letak bawang goreng, daun sup, daun bawang, cili padi. Kalo suka masam perhlah sedikit limau nipis.
UNTUK MEMUDAHKAN LAGI::
2 comments:
MasyaAllah!! my faberet food... boleh buat nanti kalau ade msa... terima kasih for sharing the menu..^.^
Lapar la plak tgok gambar sup tulang tu..heeeeeeeeeee
sama2 and gudluck
Post a Comment