Assalamualaikum, Hai buddyz!!
Semalam ada beli lauk Ayam Black Paper di Bazar Ramadhan. Rasanya boleh lah okey2 jer, tapi saya tak berapa nak feel sebab sebelum ni penah makan Ayam/daging Black Paper yang lagi sedap dari semalam hehehehe. Kalau nak tahu ini adalah salah satu menu kegemaran saya. Tapi, harini saya tak nak beli, tapi saya nak masak Ayam/Daging Black Paper sendiri.
Okey, kepada yang nak try masak Ayam/Daging Black Paper untuk buka puasa nanti. Jom kita tengok apa bahan yang di perlukan, dan macam mana cara-cara nak masak daging/ayam black paper.
# Selamat Petang dan Selamat berbuka Puasa!!!
Okey, kepada yang nak try masak Ayam/Daging Black Paper untuk buka puasa nanti. Jom kita tengok apa bahan yang di perlukan, dan macam mana cara-cara nak masak daging/ayam black paper.
# Selamat Petang dan Selamat berbuka Puasa!!!
Bahan-bahannya
1 kilo daging/ ayam (dipotong nipis dan dibasuh dan ditoskan)
1 sudu teh lada hitam(ditumbuk)
3 biji bawang merah(kisar)
2 ulas bawang putih(kisar)
Sedikit halia(kisar)
Garam dan sedikit gula
Sedikit cuka
# Gaulkan semua bahan pada daging dan perap seketika
Bahan tumis
Sebiji biji lada benggala(potong)
Sedikit carrot(potong memanjang)
Seinci halia(mayang halus)Selabu bawang besar(potong bulat)
1 atau 2 sudu teh lada hitam(tumbuk)
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap manis
1 sudu besar tepung jagung (dibancuh dengan 1/4 cawan air)
Minyak untuk masak daging
Cara-Cara:
- Panaskan minyak dan tumis halia dan masukkan daging atau ayam . Kalau nampak kering berminyak kena tambah air.
- Pastikan goreng sampai daging / ayam empuk.
- Masukkan lada hitam. sos tiram dan kicap.
- Masukkan lada benggala dan bawang besar.
- Akhir sekali masukkan bancuhan tepung jagung. Siap untuk dihidangkan.
2 comments:
Sedapnya. Pandai akak masak
Boleh nak cuba juga.
Post a Comment